top of page

IEMES-WEEK #1

 

Een bekend begrip van het Fontys ACI is de IEMES-week. In deze week worden diverse gastsprekers ontvangen op school. Personen die al een tijdje meedraaien in de branche en ons iets kunnen meebrengen uit het vak. Deze IEMES-week heb ik : Eric Corton, Edwin van Lambaart, Jan Kooijman, Sanne Heesbeen en Bram Cuijpers en Jacob de Vries en Jeroen Koster.

 

 

Eric Corton

Naar deze seminar keek ik erg uit. Ik vind Eric Corton altijd al een erg fascinerende man, omdat hij zoveel verschillende kanten op is gegaan in zijn leven. Vorig jaar is hij gastdocent van het jaar geweest en ik had daarover al goede verhalen gehoord. 

 

Hij had het seminar handig en overzichtelijk opgebouwd. Het begon met een persoonlijk verhaal over zijn carrière. Hoe hij was begonnen op de toneelschool, waar hij op dat moment eigenlijk niet echt uitblonk. Dat hij van radio 2 naar 3FM was verplaatst, omdat de muziek die hij uitzond toch iets te luid was voor radio 2. Tegenwoordig houdt hij zich nog steeds bezig met 3FM en serious request, maar hij heeft ook het acteren weer opgepakt en is te zien in Penoza.

 

De opbouw van het seminar was erg handig. Zijn persoonlijke verhaal duurde ongeveer een half uur en daarna konden er onbeperkt vragen worden gesteld.Er waren genoeg vragen en het seminar liep bijna een uur uit, maar niemand leek hier moeite mee te hebben.

 

 

Erwin van Lambaart

De tot voor kort rechterhand van Joop van den Ende. Voor het seminar wist ik vrij weinig van Erwin af. Het was mij duidelijk dat hij bij Joop van den Ende had gewerkt en in de jury had gezeten bij diverse musicalprogramma’s op tv. Ik heb zelf dit seminar gekozen, omdat het mij erg interessant leek iets meer te horen over de theater wereld.

 

Erwin begon met een inleiding over zijn carrière. Deze inleiding duurde ongeveer 20 minuten en daarna was het tijd voor vragen. De vragen waren erg variërend en ook op vragen over zijn privéleven gaf hij heel openhartig antwoord. Persoonlijk vond ik het erg boeiend om te horen hoe hij werk en privé combineerde en hoe moeilijk dat is om te doen met zo’n hectische baan.

 

Hij sloot het seminar af met een aantal tips. Ik vond het erg leerzaam en hij kwam ook met erg nuttige voorbeelden. Wat mij vooral is bijgebleven is hoe hij vertelde om altijd dicht bij jezelf te blijven. Vergeet niet waarom je iets in eerste instantie ging doen.

 

 

Jan Kooijman

Mijn verwachtingen van Jan Kooijman waren in eerste instantie niet zo hoog. Ik kende hem van goede tijden, slechte tijden en wist dat hij daarvoor op hoog niveau had gedanst.

 

Jan had foto’s van zichzelf meegenomen en aan de hand daarvan begon hij zijn persoonlijke verhaal. Ik vond dit verhaal iets te lang duren naar mijn mening. Tussendoor was er ruimte voor vragen.

 

Zoals ik al zei wist ik niet echt wat ik van hem moest gaan verwachten. Het bleek dat hij ons op de hoogte wilde gaan brengen over de gevaren van social media. Hier had hij een aantal voorbeelden van meegenomen. Hij had wat tweets van IEMES studenten er uit gepikt om op het grote scherm te laten zien. Leerlingen die op social media een reactie hadden gegeven op zijn komst. Deze werden naar voren geroepen om daar hun uitleg aan Jan te geven. De manier waarop vond ik niet echt prettig. Ik vond het een erg onsympathieke zet en had het liever iets minder persoonlijk gezien.

 

Op het einde was er nog wat ruimte voor vragen.  Het seminar liep bijna een uur uit, tot ergernis van de zaal. Er waren zelfs een aantal leerlingen die eerder vertrokken, omdat ze geen zin meer hadden om naar hem te luisteren. Jan Kooijman is onze gastdocent van het jaar. Hoewel ik dit seminar niet geweldig vond ben ik wel benieuwd naar zijn aanpak bij het volgende seminar.

 

 

Sanne Heesbeen en Bram Cuijpers

Dit was een verplicht seminar over het Nu & Straks festival. Een festival dat wordt georganiseerd door oud-Fontys leerling Sanne Heesbeen en leraar van het Fontys ACI Bram Cuijpers.

 

Dit seminar vond ik meer een verkooppraatje voor het festival. Er werd duidelijk verteld wat het festival inhield en hoe het programma er uitzag. Halverwege het seminar werden we nog even vriendelijk verzocht om allemaal de facebookpagina van het festival te “liken”. Ik vindt dat niet echt stijlvol. Dan kun je beter aan het einde van de seminar vragen om een bezoekje te brengen aan de facebookpagina.

 

Ik vond het wel boeiend om te horen over Sanne haar ervaringen op de opleiding. Op die manier krijg je toch een beetje een beeld van welke mogelijkheden er zijn met de deze opleiding.

 

 

Jacob de Vries en Jeroen Koster.

Jacob en Jeroen zijn twee medewerkers van het programma Radar. Een programma wat zich bezig houdt met het onrecht dat mensen wordt aangedaan door bijvoorbeeld bedrijven.

 

Het seminar ging over crossmedia. Hoe je verschillende vormen van media met elkaar kunt combineren. Er werd eerst een hele uitleg gegeven over hun taken bij het bedrijf en hoe het bedrijf te werk ging. Ze vertelde hoe ze het voor elkaar hadden gekregen om steeds meer bezoekers te krijgen op de site.

 

 

Bij dit seminar had ik niet echt het idee dat ik nou echt iets had geleerd over crossmedia. Ik kan wel uitgebreid vertellen over het kassa programma.

 

 

 

 

GASSELING

BODINE

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black LinkedIn Icon
bottom of page